ΟΜΕΡ Κύπρου: Project για τα 70 χρόνια της ΟΜΕΡ

on 13 Μαϊος 2018
Σας ανακοινώνουμε μήνυμα της Προέδρου της ΟΜΕΡ Κύπρου σχετικά με ένα ενδιαφέρον και εύκολα υλοποιήσιμο project
που έχει οργανωθεί για το παγκόσμιο Συνέδιο της ΟΜΕΡ στην Πράγα τον προσεχή Ιούνιο.
Θα είναι πολύ όμορφο να δούμε έργα παιδών από τη χώρα μας στα 70ά γενέθλια της ΟΜΕΡ!
Εάν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε, παρακαλούμε διαβάστε το κείμενο
με τις σχετικές οδηγίες της Προέδρου της Κύπρου κ. Μαρίας Βασιλείου

ART CREATIVE Project για τον εορτασμό των 70 χρόνων της OMEP, στην Πράγα, τον Ιούνιο του 2018.
Συντονίστρια Πρότζεκτ: Δρ. Μαρία Βασιλειάδου
Επιμελήτρια της Έκθεσης στην Πράγα: Δρ. Μαρία Βασιλειάδου
Υλοποίηση Πρότζεκτ : Συνεργασία OMEP Κύπρου – OMEP Τσεχίας
Χώρες που συμμετέχουν: Όλες οι χώρες-μέλη OMEP
Περιγραφή Project : Παιδιά από όλες τις χώρες θα εργαστούν σε εικαστικές δραστηριότητες
 
Ο κύριος σκοπός αυτού του πρότζεκτ είναι να δώσει την ευκαιρία σε παιδιά από όλες τις χώρες να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να επικοινωνήσουν με παιδιά άλλων χωρών από όλο τον κόσμο μέσω της εικαστικής γλώσσας.
Από την άλλη μεριά, το πρότζεκτ αυτό θα είναι μια ευκαιρία για μας να ακούσουμε την φωνή των παιδιών, εφ’ όσον συζητάμε για τα παιδιά, τα συναισθήματά τους, τις ανάγκες τους, την ψυχική και σωματική τους υγεία, και την εκπαίδευσή τους.
Για το λόγο αυτό, ζητάμε από εκπαιδευτικούς προσχολικής ηλικίας, να προωθήσουν το πρότζεκτ, και να συμμετέχουν σε αυτό με εικαστικά σχέδια των παιδιών.
Βάση της θεωρίας ότι κάθε εικαστική δημιουργία μεταδίδει διαφορετικά μηνύματα, και ότι πάντα η ερμηνεία της εναπόκειται στον θεατή, που θα την ερμηνεύσει βάσει της δικιάς του προοπτικής και των δικών του βιωμάτων, έτσι και μια εικαστική δημιουργία ενός παιδιού, που μπορεί να μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και να έχει διαφορετικές ερμηνείες, δύναται να αποτελέσει ένα εξαιρετικό μέσο μη-λεκτικής επικοινωνίας ανάμεσα στην οικογένεια της Παγκόσμιας OMEP.
Τίτλος Θεματικής: Γιατί δεν μας λες την ιστορία σου με χρώματα;
Μεθοδολογία:
Τα παιδιά θα δημιουργήσουν ελεύθερα την δική τους φανταστική ιστορία, ή ένα μέρος της πραγματικής τους ζωής, με σκοπό να επικοινωνήσουν με παιδιά από όλον τον κόσμο και να πουν την δική τους ιστορία.
Ο σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι να δοθεί στα παιδιά η ευκαιρία να νιώσουν καλά με τον εαυτό τους και να κατανοήσουν όλες τις πτυχές της διαφορετικότητας μέσω της εικαστικής διαδικασίας.
Εικαστικά Υλικά:
Όλα τα εικαστικά υλικά είναι αποδεκτά, όπως: χρωματιστά μολύβια, ακουαρέλες, νερομπογιές, παστέλ, κολάζ (θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε υφάσματα με χαρακτηριστικά μοτίβα κάθε χώρας, κεντήματα, χαρτία), μεικτές τεχνικές, κλπ.
Τα παιδιά μπορούν επίσης να γράψουν λέξεις ή προτάσεις πάνω στις εργασίες τους.
Οι εικαστικές εργασίες πρέπει να δημιουργηθούν σε σκληρό χαρτί (κατά προτίμηση σε χαρτί ακουαρέλας 300 -360gr) μεγέθους A3, δηλαδή 42cm x30cm
Το μέγεθος είναι πολύ σημαντικό για την έκθεση των εργασιών, για αυτό και θα πρέπει να είναι το ίδιο.

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
30 Απριλίου 2018 - Το CREATIVE ART PROJECT αρχίζει.
Βήμα 1. Η Επιτροπή OMEP κάθε χώρας μπορεί να στείλει τις πληροφορίες στα Μέλη της και να συγκεντρώσει τις εργασίες των παιδιών ηλεκτρονικά.
30 Μαΐου 2018 - Καταληκτική Ημερομηνία Παραλαβής Εργασιών στην Κύπρο
Βήμα 2. Κάθε χώρα θα πρέπει να επιλέξει τουλάχιστον 3 έργα, το πολύ 5 έργα παιδιών και να τα στείλει ηλεκτρονικά στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Κάθε εργασία θα πρέπει να περιλαμβάνει το όνομα του παιδιού, την ηλικία του, προαιρετικά το όνομα του σχολείου, και βέβαια την χώρα, στο πίσω μέρος της εργασίας.
1η – 9η Ιουνίου 2018 – Μία καλλιτεχνική επιτροπή με μέλη της OMEP Κύπρου θα επιλέξει μία ή δύο εργασίες παιδιών από κάθε χώρα για την Εικαστική Έκθεση που θα πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια του εορτασμού των 70 χρόνων της OMEP στην Πράγα.
11η Ιουνίου 2018 – Τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης του Διαγωνισμού θα ανακοινωθούν σε όλες τις χώρες που θα συμμετέχουν.
25η Ιουνίου 2018 – Όλοι οι Πρόεδροι OMEP της κάθε χώρας θα πρέπει να φέρουν τα έργα (1-2) στην Πράγα με σκοπό να τα έχουμε στην έκθεση.
27η Ιουνίου 2018 – Εγκαίνια της έκθεσης κατά την διάρκεια της τελετής έναρξης του συνεδρίου.
28η Ιουνίου 2018 – Τέλος, κατά την διάρκεια του συνεδρίου, μέσω ψηφοφορίας θα έχουμε τα τελικά αποτελέσματα για πέντε έργα (ένα από κάθε Ήπειρο) που θα κερδίσουν το διαγωνισμό.