Δήλωσης της Παγκόσμιας Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΜΕΡ για την Ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση

on 04 Νοεμβρίου 2023

Αγαπητοί συνάδελφοι και μέλη της κοινότητας της ΟΜΕΡ,

Εμείς, τα μέλη της Παγκόσμιας Εκτελεστικής Επιτροπής, απευθυνόμαστε με αγάπη και σεβασμό σε όλους εσάς, αυτή τη φοβερή στιγμή για τον κόσμο, και ειδικά για τα παιδιά και τις οικογένειες στη ζώνη συγκρούσεων στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη. Οι καρδιές μας πενθούν και ευχόμαστε σε αυτό το μήνυμα να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε, με κάποιον τρόπο, στην επιστολή που στάλθηκε από την Επιτροπή της ΟΜΕΡ Ισραήλ, και ορισμένα άλλα μηνύματα που προέρχονται από μεμονωμένα μέλη, όπου αποδίδεται στην ΟΜΕΡ είτε μεροληψία είτε χλιαρός τρόπος καταγγελίας των εγκλημάτων κατά του άμαχου πληθυσμού που έχουν διαπραχθεί και εξακολουθούν να διαπράττονται σε αυτές τις περιοχές της Μέσης Ανατολής. Η ΟΜΕΡ, συνεπής με τις ιδρυτικές αρχές της, το Παγκόσμιο Σύνταγμά της και τη δέσμευσή της στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, καταδικάζει σθεναρά όλες τις επιθέσεις και τα εγκλήματα κατά του άμαχου πληθυσμού, ιδιαίτερα των παιδιών στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, και αυτό δηλώνεται ξεκάθαρα στην αρχή της «δήλωσης της ΟΜΕΡ για την Ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση» της 11ης Οκτωβρίου 2023 και στο πνεύμα της «Διακήρυξης της Παγκόσμιας Συνέλευσης της ΟΜΕΡ 2022», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Αναγνωρίζουμε ότι τα περισσότερα μέλη της ΟΜΕΡ είναι ανθρωπιστές και παιδαγωγοί, και ίσως δεν γνωρίζουν ορισμένα από τα βαθιά γεωπολιτικά και ανθρωπιστικά προβλήματα που έχουν υπάρξει σε αυτή την περιοχή για πολλά, πολλά χρόνια. Ωστόσο, είμαστε σίγουροι ότι κανένας πόλεμος δεν είναι δίκαιος, ότι το δίκαιο είναι η ειρήνη, ο διάλογος, η ανθρώπινη κατανόηση, και ότι τα μέλη της ΟΜΕΡ δεσμεύονται για την οικοδόμηση πολιτισμών ειρήνης, σεβασμού και συνύπαρξης, πάνω απ' όλα, με έμφαση στην προστασία και εκπαίδευση των μικρών παιδιών. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι τα μέλη της ΟΜΕΡ ανησυχούν και απογοητεύονται από τη φρικτή και απάνθρωπη επίθεση από τη Χαμάς κατά των αμάχων, και ότι θεωρούμε επίσης απαράδεκτη τη συνεχιζόμενη σφαγή του παλαιστινιακού λαού, τον αποκλεισμό της πρόσβασης σε τρόφιμα, νερό και ανθρωπιστική βοήθεια και τις επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει ορίσει ένα πλαίσιο ειρήνης, με το οποίο συμφωνούμε:

- Είναι επιτακτική ανάγκη όλα τα μέρη -και όσοι έχουν επιρροή πάνω τους- να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουν περαιτέρω βία ή εξάπλωση των συγκρούσεων στην περιοχή.

- Όλοι οι όμηροι στη Γάζα πρέπει να απελευθερωθούν. Οι άμαχοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες. Το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των Συμβάσεων της Γενεύης, πρέπει να γίνεται σεβαστό και να τηρείται. Άμαχοι και στις δύο πλευρές πρέπει να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή.

- Τα νοσοκομεία, τα σχολεία, οι κλινικές και οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ δεν πρέπει ποτέ να δέχονται επίθεση.

- Οποιαδήποτε λύση σε αυτήν την τραγική, από δεκαετίες εμπειρία θανάτου και καταστροφής, απαιτεί πλήρη αναγνώριση των συνθηκών τόσο των Ισραηλινών, όσο και των Παλαιστινίων, της πραγματικότητάς τους και των προοπτικών τους.

Λόγω της ειρηνευτικής ιδρυτικής μας ιστορίας, του σεβασμού μας για το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, της ταυτότητάς μας ως μη κυβερνητική οργάνωση, σε συμβουλευτικό καθεστώς με την ECOSOC/ΟΗΕ, και την ακλόνητη ηθική μας στάση, ότι δίνουμε προτεραιότητα στη ζωή και τα παιδιά, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στο ψήφισμα 53/243 «Δήλωση και Πρόγραμμα Δράσης για έναν Πολιτισμό Ειρήνης», και επιβεβαιώνουμε ότι η θέση της ΟΜΕΡ πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την πρώτη αρχή:

«Σεβασμός στη ζωή, τερματισμός της βίας και προώθηση και πρακτική της μη βίας μέσω της εκπαίδευσης, διάλογος και συνεργασία.»

OMEP Παγκόσμια Εκτελεστική Επιτροπή, 1η Νοεμβρίου, 2023

Διαβάστε εδώ την πρωτότυπη δήλωση στα αγγλικά